Ekspo Tani Kelantan 2016 Meriah

Watch the video

Ekspo Tani Kelantan 2016 Meriah

Ekspo Tani Kelantan 2016 telah berjaya mempamerkan golongan petani,penternak dan pelayan dalam pengeluaran mutu untuk pasaran yang lebih baik. 

 

Program yang bertemakan “Bertani Satu Ibadah, Pertanian Masa Depan Kita” berlangsung selama 5 hari di Kota Bharu pada Ogos lalu mendapat sambutan yang meriah dikalangan pengunjung tempatan mahupun antarabangsa.

 

Che Abdullah ketika merasmikan majlis itu berkata, sektor pertanian, penternakan dan perikanan masih lagi penyumbang utama ekonomi dan sumber pengeluaran negeri Kelantan sesuai dengan hala tuju menjadikan Kelantan sebagai Jelapang Makanan Negara, manakala peningkatan kualiti pembungkusan produk juga merupakan salah satu faktor penyumbang pemasaran yang berpotensi tinggi.  

 

Beliau juga menggesa para pengusaha supaya melaksanakan kaedah yang moden dan terkini dalam pengeluaran dan pemasaran produk masing-masing yang lebih baik dan dalam masa yang sama menjaga mutu produk serta mencari pasaran yang lebih luas dalam memasarkan produk secara langsung kepada pengguna disamping membina jaringan pemasaran.

 

Ekspo tani kali ini turut dimeriahkan dengan aktiviti pameran dan jualan,sukan riadah, bengkel dan persembahan kebudayaan. Majlis penyampaian hadiah turut disampaikan bagi pemenang pelbagai pertandingan yang telah diadakan sepanjang Ekpo Tani tersebut berlangsung.