Kelantan Terajui Industri Karbon Kredit

Watch the video

Kelantan Terajui Industri Karbon Kredit

Kelantan muncul sebagai negeri pertama peneraju dagangan kredit karbon di Malaysia dalam usaha mengurangkan pengeluaran karbon daripada aktiviti pembalakan tidak terkawal. 

 

Memorandum Perjanjian diantara Kerajaan Negeri dengan syarikat tempatan Climate Protector Sdn.Bhd. telah ditandatangani oleh YAB Menteri Besar Kelantan di Hotel Perdana 9 Januari yang lepas.

 

Projek yang mengambil masa kira-kira dua tahun ini dijangka memberikan hasil kepada Kerajaan Negeri sebanyak sepuluh juta ringgit dalam usaha mengurangkan pengeluaran karbon daripada aktiviti pembalakan dan perlombongan tidak terkawal selaras dengan deklarasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). 

 

Hutan Simpan itu melibatkan kawasan seluas 396 ribu hektar dan tiada sebarang aktiviti pembalakan dan perlombongan di kawasan yang ditetapkan dalam tempoh 30 tahun.

 

Disamping memulihara hutan dan alam sekitar, ia juga mampu meningkatkan stok karbon di hutan hujan yang menyumbang kepada pembangunan mapan.

 

Hadir sama dalam majlis itu, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Setiausaha Kerajaan Negeri, Penasihat Undang-Undang serta Ketua Pegawai Eksekutif Climate Protector, Tan Too Siah.