Ke Arah OKU Muqarrabun

Watch the video

Ke Arah OKU Muqarrabun

Pada Februari lepas, seramai 800 orang telah menghadiri Program Sambutan Hari OKU Muqarrabun Peringkat Negeri Kelantan yang berlangsung di Dewan Besar Balai Islam Lundang, Kota Bharu. Majlis tersebut dirasmikan oleh Menteri Besar Kelantan, Ustaz Dato’ Bentara Kanan Haji Ahmad Bin Yaakob,

Beliau berkata, program ini dapat memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kelebihan memuliakan golongan Orang Kurang Upaya serta mendahulukan mereka untuk menggunakan kemudahan awam yang disediakan samada di pejabat atau di tempat awam. 

Kerajaan negeri juga berharap agar golongan ini mengambil peluang dalam  pendidikan dan pembelajaran yang telah disediakan. 

Program yang bertemakan ”Ke Arah OKU Muqarrabun” ini turut dimeriahkan dengan Persembahan Istimewa OKU bertajuk Palestin, Rohingya, dan Kemanusiaan, nyanyian lagu, puisi dan monolog, serta Bual Bicara. 

Majlis turut dimeriahkan dengan penyampaian Anugerah Tokoh OKU oleh Exco Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Negeri Kelantan. Antara Anugerah Tokoh OKU yang disenaraikan adalah, Tokoh Usahawan OKU, dan Tokoh Atlit Oku.